Asuntokaupan vastuut

Vastuut kiinteistökaupassa

Kiinteistökaupassa myyjien vastuu on 5 vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita viiden vuoden takuuta.

Yksinkertaistettuna vastuu on sitä, että jos kaupan jälkeen havaitaan kohteessa puutteita, jotka olisivat vaikuttaneet kohteen kauppahintaan on myyjä mahdollisesti saanut kaupan yhteydessä liika rahaa, jonka hän joutuu palauttamaan. Myyjä ei siis joudu maksamaan uutta pesuhuonetta tai uusimaan laitteita. Asiaan ei myöskään vaikuta, olisiko puute vaikuttanut ostopäätökseen.

Ongelmaksi muodostuu jälkikäteen se, että kukaan ei tiedä, paljonko ko. puute olisi tosiasiassa vaikuttanut kauppahintaan.

Ostajan velvollisuus on huolellisesti tutustua kohteeseen ja siitä annettuihin tietoihin. Ostajan ei tarvitse käyttää asiantuntijoita, mutta asioihin, jotka on havaittu tai olisi pitänyt havaita ennen ostoa, ei ostaja enää myöhemmin voi vedota.

Kuntotarkastuksella on suuri merkitys kiinteistökaupan vastuiden kannalta. Asiat, jotka on tarkastuksessa esitetty ja erityisesti kirjattu tarkastusraporttiin, ovat ennen kauppaa tiedossa olevia asioita. Kun puutteet ovat etukäteen tiedossa ja niihin voi varautua, ei suuristakaan puutteista ole ongelmaa. Näin toimimalla vanhankin rakennuksen ostaminen on turvallista.

 

Seuraavaksi

Paluu